Roma i september 2014

I Friman resors & UNIKAs gemensamma resa till Rom i slutet av september 2014 deltog 16 glada och hurtiga resenärer. Temat var antikens och barockens Rom, men såväl renässans som samtid avnjöts i högsta grad också.

På progammet stod bl.a. Forum Romanum med Colosseum samt Sankt Peterskyrkan och Vatikanmuseerna tillsammans med den svenskspråkiga guiden Ulla Bovin. Reseledaren och guiden Kim Björklund förde gruppen från Caravaggio, Bernini och Borromini till katakomber, kyrkor och en orgelkonsert. Vi besökte Gianicolo med Villa Lante, Trastevere, Spanska trapporna, Pantheon och parken Pincio. Den sista dagen var en utflyktsdag till Catacombe di San Sebastiano och Tivoli med Villa d'Este, vars parkanläggningar och fontäner djupt uppskattades i ett gnistrande solsken.

Stora höjdpunkter under resan var många, men de små glimtarna är kanske mången gång mera minnesvärda. En stilla stund under en orgelkonsert i Santa Maria sopra Minerva med åtföljande kvällspromenad gav tillfälle att reflektera över intryck och att bara stillsamt insupa atmosfären och stämningen. En stund framför Berninis Den heliga Teresa i extas samt en stunds vila i kyrkobänken därefter gav näring att fortsätta vandringen i storstadens hektiska trafik och vimmel. Och att sitta och inta en snabb kopp espresso och en liten glassbägare tillsammans med medresenärerna på ett mediokert utecafé (efter en innehållsrik stadsvandring) ter sig guld värt i efterskott. 

Resans höjdpunkt i konstväg denna gång för reseledaren var att första gången se Berninis "nyupptäckta" marmorbyst i kyrkan vid Sankt Sebastians katakomber. Minst lika uppmuntrande var att kunna få ta del av de enskilda resenärernas intryck av det upplevda. Ofta orsakade av stämningar, känslor, det sublima i konsten och intensiteten i samtiden.

 

Roma, Via delle Carrozze, 26-30.9.2014

Kim Björklund

 

 

21 okt 2014