Tridente

Under senaste resa till Rom, med en grupp resenärer från Finland i oktober 2016, hade jag förmånen att igen vistas mycket i stadsdelen Tridente, i trakterna mellan San Carlo al Corso och Spanska trapporna. Efter flera tiotal resor i staden hittar man alltid nya små pärlor att rota bland. Området är turistiskt, har så alltid varit. Men det oaktat finner man i den romerska vardagen mycket att glädjas över ur ett autentiskt perspektiv. Det gäller att se förbi det första intrycket.

De små och stora trattoriorna, uteserveringarna, enkelheten att gå in och ut på hotellet, hitta matställen eller bara sitta ner för ett uppfriskande glas. Efter långa och krävande konst- och kulturpromenader under dagen, samt behövliga vilopauser på hotellet, ger Tridente en glad, lätt och upprymd känsla under kvällarna. Kontrasten mellan de luxuösa butikerna och restaurangerna och den överallt närvarande enkelheten är hela tiden där och mycket glädjande. Ett för polerat område skulle vara tråkigt.

Rekommenderas varmt:

Den vänliga och trevliga kvinnan i specialbutiken för specialiteter från Sardinien på Via delle Carrozze. Alltid ärligt glad och vänlig.

Albergo San Carlo, mycket centralt och lämpligt hotell, i närheten av det mesta, trevlig och tillmötesgående personal. Pris och kvalitet överenstämmer. Alltid ett leende från personalen.

Det kryllar av matställen i dessa kvarter. Bland de tiotals restaurangerna, trattoriorna, osteriorna, pizzeriorna, barerna m.m. kan nämnas några subjektivt utvalda: Otello alla Concordia, Ristorante al 34, Dilla, Trattoria da Giggi. I den kombinerade pizza a taglio-baren och delikatessbutiken Grano, frutta e farino kan man bekvämt och på italienskt manér stående äta en god nygräddad pizzabit och snabbt vandra vidare. Stället är trendigt och nytt, enkelt och bekvämt.

Efter att under varje resa och varje kväll ha vandrat och tittat, suttit och njutit, gått tillbaka till hotellet och ut igen, vill man helt enkelt bara en sak: lära sig mera, uppleva. Allora, fuori, avanti!

 

14 jan 2016