Världens vackraste stad?

De eviga frågorna att tycka och tvista om: vilken är världshistoriens viktigaste stad / städer? Vilken är den största, vilken den betydelsefullaste i förhållande till samtidens kontext? Vilken är den finaste, vackraste staden i dag?

Svaret på den sista frågan är enkel, trots all dess omöjlighet. Ingen stad i världen kan mäta sig med Florens. Påståendet kräver förstås att några kriterier specificeras och granskas.

1) Vi bortser från mindre och mellanstora pittoreska städer, som haft lättare att skydda sig från en storstads stadsplaneutveckling under sekler, och som inte kan mätas på samma skala. Således räknar vi inte med städer av typen Siena, Ascoli Piceno, Brygge, Uppsala, Trosa, Skagen m.fl.

2) Städernas totala skönhet mäts inte enbart av kulisser eller av sceneriet utomhus, utan även av innandömet i byggnaderna och betydelsen av det de innehållet (museisamlingar, inredning, konstverk, arkiv etc). 

3) enhetlighet, dvs. staden har klarat sig undan för stora moderna ingrepp, såsom trafikleder, skyskrapor etc., om inte detta i sig bildar ett estetiskt mervärde.

4) Omkringliggande element, såsom natur, topografi, floder, hav eller motsvarande beaktas även i bedömningen.

5) Och sist men inte minst: staden bör ha haft en stor allmän världshistorisk betydelse.

Härav följer TIO-I-TOPP listan:

FLORENS

VENEDIG

ROM

NEW YORK

ST PETERSBURG

LONDON

PARIS

ISTANBUL

STOCKHOLM

PRAG

KB 2013-03-31

20 mar 2013